Rolada eksperymentalna

19032Pamiętam, gdy byłem zimową porą w Wiśle jadłem roladę schabową, kluską śląską i modrą kapustą (zestaw obowiązkowy, jak dwie kawy i dwie WZ-ki) i zastanawiałem się jak takie coś wytworzyć. Dzisiaj podjąłem wyzwanie. To był eksperyment. Biłem się z myślami dość długo. Jak nie wyjdzie, to zmarnuję niezłą sztabę mięsa. Ale z drugiej strony bokiem już mi wychodzą schabowe i pieczeń… Zobaczyłem pierwszy lepszy przepis na roladę ze schabu. Nie chciałem mięsa nadziewanego mięsem, więc wybrałem wersję wegetariańską. Składniki są następujące:

  • 1,5kg schabu (wedle uznania, ale moim zdaniem nie mniej niż 1kg)
  • 500g pieczarek
  • dwie duże czerwone cebule
  • kawałek pora (biała część)
  • dwa pęczki pietruszki
  • słoik czosnku marynowanego
  • słoik ogórków konserwowych
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona słodka

Schab trzeba przeciąć wedle spiralki, którą zaznaczyłem na pierwszym obrazku tak, aby powstał wielki płat mięsa, który trzeba potem dodatkowo rozbić tłuczkiem. Po wykonaniu powinno to wyglądać mniej więcej tak.
IMG_20140315_145238Chirurgiem bić nie trzeba, ale ostry nóż w kuchni się przydaje. Potem należy udusić pieczarki, czerwoną cebulę oraz kawałek pora. Dlaczego czerwona cebula? Wcale nie dla tego, że modra kapusta, ale dlatego, że czerwona cebula jest „słabsza”. Biorąc pod uwagę, że mamy już por, to cebula zwykła byłaby za mocna. Podczas duszenia warzyw podlewam je co jakiś czas niewielką ilością wody. Pod koniec dodajemy pieprz sól i trochę papryki czerwonej słodkiej. Na koniec dodaje się składniki „zimne” czyli czosnek (cały słoik, posiekany), 3/4 słoika ogórków oraz natkę pietruszki. Po uduszeniu wygląda to mniej więcej tak.

IMG_20140315_162728Kolejnym krokiem jest nałożenie nadzienia na mięso. Nie żałujemy. Jak się wysypie – trudno.

IMG_20140315_162918Potem jedna z trudniejszych części czyli zwijanie. To nie sushi, maty nie ma, trzeba posłużyć się własną ręką i zawinąć mięso w roladę tak, aby zbyt wiele nie wyleciało. Potem trzeba mięso związać, bo inaczej może otworzyć się podczas pieczenia. Sznurek do mięsa można nabyć w większości hipermarketów.

IMG_20140315_164633Wkładamy na blachę do pieczenia, polewamy olejem, a następnie prószymy solą, pieprzem i czerwoną papryką czerwoną słodką. Do blachy wlewamy około 300-400 ml bulionu. Wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem na 40 minut w 180 stopniach. Smacznego.

IMG_20140315_175452

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kuchnia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.