Listopadowa kaczka

Przepis na kaczkę w autorskiej marynacie:

  • Pierś z kaczki ze skórą
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Papryka ostra
  • Majeranek
  • Rozmaryn
  • Tymianek
  • Duża garść zmielonych migdałów
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Sól morska
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny

Przede wszystkim marynaty musi być tyle, żeby przykryć mięso, ale je tylko posmarować… Co do ilości przypraw. Spore garście, od serca. Z papryką nie ma co przesadzać w tej wersji marynaty. Ważnym elementem jest ocet. Albo balsamiczny albo jabłkowy. Na około 700ml marynaty wlałem jakieś 100ml octu – czyli dość sporo. Kaczkę zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Ze względu na to, że marynata jest bardzo aromatyczna, mięso musi delikatnie obcieknąć. Jeżeli na mięsie pozostanie jej zbyt dużo, wtedy będzie ono „za mocne”. Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 150 stopni przez 40 minut.

CAM00217

Rys. 1. Kaczka zalana marynatą

CAM00221

Rys. 2. Kaczka ułożona na blasze, przed pieczeniem.

CAM00224

Rys. 3. Kaczka po upieczeniu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kuchnia. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.